Nieuws

Nieuws

Benoeming ereleden

Saskia Imhof en Nicoline Schalij-Delfos zijn op 28 maart 2024 tijdens de 218e Algemene ledenvergadering in Groningen benoemd tot erelid van het NOG.

Lees verder
Werkgroepleden herziening normpraktijk gezocht

Werkgroepleden herziening normpraktijk gezocht

Lijkt het u leuk mee te helpen de oogheelkundige normpraktijk uit 2016 te herzien, meldt u dan aan voor de werkgroep herziening normpraktijk.

Lees verder

Medisch Specialist 2035: doet u mee?

Medisch specialisten en toekomstig medisch specialisten spelen een cruciale rol in het definiëren van de toekomst van de zorg. Daarom is het belangrijk nu na te denken en te anticiperen op de toekomst.

Lees verder

SKMS programmacommissie kwaliteitsprojecten zoekt nieuwe commissieleden

Wegens het vertrek van een aantal leden vanaf begin 2024 is de SKMS programmacommissie kwaliteitsprojecten op zoek naar nieuwe commissieleden. We vernemen het graag als er enthousiaste medisch specialisten zijn die zich willen inzetten voor de SKMS.

Lees verder

Rob Wouters wint Wisseltrofee Duurzame oogheelkunde 2024

De nieuwe huisvesting van Oogcentrum Noordholland in Heerhugowaard is niet alleen een architectonisch hoogstandje, ook de duurzame kwaliteiten springen in het oog. De volledige organisatie is duurzaam en klimaatpositief ingericht.

Lees verder

Ontdek de milieubelasting van uw disposables!

Zijn alle wegwerpartikelen die u gebruikt werkelijk essentieel voor goede en veilige cataractchirurgie? Om de ecologische voetafdruk van uw eigen disposables te berekenen, ontwikkelden de ESCRS en de Young Ophthalmologists For Sustainability (YOFS) een online calculator.

Lees verder

Bespreek substitutiemogelijkheden met regionale apothekersvereniging 

In een eerder nieuwsbericht over substitutie van geneesmiddelen is aangegeven onder welke voorwaarden geneesmiddelen zonder recept door de apotheek gesubstitueerd mogen worden. Toch blijft er in de praktijk veel onduidelijkheid bestaan over het wel of niet uitschrijven van een nieuw recept. De KNMP adviseert om regionale afspraken te maken over substitutie

Lees verder

Marchien Dallinga-Pastink en Lotte Scheres winnaars Bayer BORA en BOCA Awards

Bayer heeft voor het twaalfde jaar op rij de prijs voor een innovatief onderzoeksproject (BORA) op het gebied van oogheelkunde uitgereikt. De BORA is gewonnen door Marchien Dallinga-Pastink. De BOCA, gericht op innovatieve projecten die de patiëntenzorg in de oogheelkunde verbeteren, is gewonnen door Lotte Scheres.

Lees verder

Thuisarts informatie over een visuele beperking gepubliceerd

Er is patiëntinformatie ontwikkeld op basis van de richtlijn visuele beperkingen. Er zijn drie situaties beschreven.

Lees verder

EBO 2024 examen: aanvraag gestart voor ‘Autumn examen’

Het EBO examen vindt plaats op 3 mei 2024 in Parijs. Het online examen is op 18 oktober. Via de website van EBO kunt u uw aanvraag doen om deel te nemen aan dit examen.

Lees verder

Mogelijkheid tot commentaar op de conceptrichtlijn Infectieuze keratitis – reageren kan tot uiterlijk 5 april 2024 

Met veel genoegen legt de richtlijnwerkgroep de conceptrichtlijn Infectieuze keratitis voor ter becommentariëring aan de leden van het NOG.  De conceptrichtlijn heeft ook een bijlage met diverse stroomschema’s. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde: Symptomen, klachten en doorverwijzing bij verdenking op infectieuze keratitis Diagnostiek bij verdenking

Lees verder
Bedankt voor jullie deelname aan de loopbaanmonitor

Bedankt voor jullie deelname aan de loopbaanmonitor

Begin dit jaar werd de capaciteitsenquête 2024 uitgevraagd via de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten. 255 oogartsen en 125 aiossen vulden de enquête in. Daarmee is de respons voldoende om betrouwbare oogheelkundige resultaten te kunnen trekken.

Lees verder

NOG Uitvoeringsplan Green Deal Duurzame Zorg gestart

Op 19 januari  2024 werd de aftrap gegeven van het Uitvoeringsplan voor de Green Deal Duurzame Zorg. Dit SKMS-project richt zich op het analyseren van concrete initiatieven om de doelstellingen van de Green Deal te realiseren.

Lees verder

Geneesmiddelentekorten: hoe werken we aan oplossingen?

Al langere tijd hebben we te maken met geneesmiddelentekorten. Ook oogartsen hebben hier last van. Veel verschillende partijen werken samen aan maatregelen om tekorten te voorkomen of zo goed mogelijk op te vangen. Het NOG levert hier ook een bijdrage aan.

Lees verder

Keuzekaart behandeling niet-infectieuze uveitis ontwikkeld

Met deze keuzekaart kunt u de keuzeopties bij niet-infectieuze uveitis samen met de patiënt bespreken. De verschillende voor- en nadelen van de behandelopties worden overzichtelijk en in begrijpelijke taal voor de patiënt weergegeven.

Lees verder

Implementatie handleiding beschikbaar voor Bilaterale cataractchirurgie

De implementatie handleiding voor Immediate Sequential Bilateral Cataract Surgery (ISBCS) is een uitgebreid handboek waarin de aandachtspunten voor een succesvolle implementatie van ISBCS op een rij worden gezet.

Lees verder

Goed voorbeeld van passende zorg: tweezijdige staaroperatie

Zorginstituut Nederland ondersteunt bij het verzamelen van goede voorbeelden van passende zorg. Ter inspiratie is er een factsheet met de beschrijving van de passende zorgpraktijk Tweezijdige staaroperatie.

Lees verder

Maakt u gebruik van het AAO ONE Network dat via het NOG wordt aangeboden? 

Het NOG heeft een collectief abonnement bij de American Academy of Ophthalmology (AAO), zodat oogartsen en aios toegang hebben tot het ONE Network. De AAO heeft recent het aantal journals dat beschikbaar is via dit collectieve abonnement beperkt. We zijn benieuwd of u gebruik maakt van het ONE Network en of

Lees verder
Individuele kwaliteitsvisitatie

Individuele kwaliteitsvisitatie

Het NOG heeft een individuele visitatie ontwikkeld voor waarnemers of andere oogartsen die niet kunnen deelnemen aan een reguliere kwaliteitsvisitatie van een vakgroep, maar dit wel nodig hebben voor hun herregistratie. Deze visitatiedag vindt plaats op dinsdag 8 oktober 2024.

Lees verder

In de schijnwerpers: Kompakt video’s bieden een inkijkje in de wereld van oogheelkunde

Sjoerd Elferink deelt de laatste ontwikkelingen van de projectgroep Duurzame Oogheelkunde, terwijl Elon van Dijk zijn avonturen in medische retina en VR in Australië deelt via vlogs.

Lees verder