Zoekt u een frisse blik op een praktijkprobleem?
Laat studenten van de TU Delft aan de slag gaan met úw vraagstuk! In samenwerking met de opleiding Industrieel Ontwerpen zijn wij op zoek naar een inspirerende casus voor een groep bachelorstudenten. Suggesties ontvangen wij graag uiterlijk 30 juni via nog@oogheelkunde.org.
Tobradex momenteel niet leverbaar
Tobradex zalf is momenteel niet leverbaar. Waarschijnlijk duurt dit tot half augustus. Tobradex druppels, dexamytrex oogzalf, ultracortenol oogzalf in combinatie met antibioticum of terra-cortril oogzalf zijn wel leverbaar en kunnen als alternatief dienen.Â
Teleurstelling over vertraging in structurele bekostiging optometrie
Op 12 mei 2025 nam het NOG deel aan een overleg met over de structurele bekostiging van optometrie in de eerstelijnszorg. Tijdens het overleg werd duidelijk dat een betaaltitel voor optometrie op korte termijn niet wordt gerealiseerd.
Bekijk alle informatie over de cataractregistraties 2024 in een infographic
Wist u dat er 16.343 keer een bilaterale cataractoperatie is uitgevoerd in 2024? En dat dit meer dan een verdubbeling is ten opzichte van 2023? Alle informatie over de cataractregistratie 2024 hebben we samengevat in een infographic.
Dupilumab nu ook buiten UMC’s voorgeschreven – aandachtspunten voor de oogarts
Dermatologen in algemene ziekenhuizen mogen sinds kort dupilumab inzetten bij ernstig constitutioneel eczeem. Daarmee zal het aantal patiënten dat met oogheelkundige klachten bij u aanklopt mogelijk toenemen.
Het bestuur komt naar u toe – laat ons uw regiobijeenkomst weten!
Dit najaar wil het bestuur en de BBC opnieuw zoveel mogelijk oogartsen ontmoeten tijdens regiobijeenkomsten om waardevolle inzichten op te halen over actuele thema’s, maar ook te luisteren naar wat er in uw regio speelt.
Meld u aan om recall- en DHPC-berichten voortaan digitaal te ontvangen
Sinds 1 oktober 2024 ontvangen zorgverleners belangrijke informatie over kwaliteitsdefecten, terugroepacties (recalls) en risico-informatie (DHPC’s) over geneesmiddelen zoveel mogelijk per e-mail. Om dit mogelijk te maken, vragen farmaceutische bedrijven zorgverleners hun e-mailadres te registreren.
BICAT-module uit richtlijn Cataract herzien
De herziene richtlijnmodule BICAT uit de richtlijn Cataract is geautoriseerd. In de herziene versie zijn de aanbevelingen op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten sterker geformuleerd. Oogartsen moeten de optie voor simultane bilaterale cataractchirurgie (ISBCS) bespreken met elke geschikte patiënt.
Oproep: welke vraag heeft u over verduurzaming van de (oog)zorg?
De FMS ontwikkelt een multidisciplinaire Kennisagenda Duurzaamheid. Parallel daaraan werkt het NOG aan de eigen kennisagenda, waar duurzaamheid ook een van de thema’s is. Daarom roepen we oogartsen op om kennisvragen over duurzame oogheelkunde in te sturen.
Vaststelling addendum last-resort oogheelkundige normpraktijk
Tijdens de ALV van 3 april 2025 is het addendum Last-resort oogheelkundige normpraktijk officieel vastgesteld. Het document beschrijft de voorwaarden en inrichting van oogheelkundige klinieken die fungeren als laatste vangnet voor hoogcomplexe en acute oogzorg in Nederland.
Oproep: Denk en doe mee in de Werkgroep Artificial Intelligence van het NOG
AI ontwikkelt zich snel. In ziekenhuizen lopen al pilots met spraakgestuurde dossiervoering en automatische samenvattingen. Om de ontwikkelingen actief te volgen richt het NOG een Werkgroep Artificial Intelligence op.
Beoordeel de conceptrichtlijnmodules Uveïtis – deadline 26 mei 🔒
Met veel genoegen legt de richtlijnwerkgroep de herziene modules van de richtlijn Uveïtis (link) voor ter becommentariëring aan de leden van het NOG. Becommentariëring is mogelijk tot 26 mei 2025. U moet inloggen om commentaar te kunnen geven.
Katie Curro en Sebastiaan van Meyel winnaars Bayer BORA en BOCA Awards
Bayer reikte voor het 13e jaar de prijs voor een innovatief onderzoeksproject op het gebied van oogheelkunde uit: de Bayer Ophthalmology Research Award (BORA). De BORA is gewonnen door Katie Curro. De Bayer Ophthalmic Care Award (BOCA), gericht op innovatieve toegepaste onderzoeksprojecten, is gewonnen door Sebastiaan van Meyel.