Nieuws

Nieuws

Inschrijving NOG congres geopend

Het NOG congres is van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 maart 2024 in MartiniPLaza in Groningen. De registratie is geopend. Kijk snel op de website en schrijf u in!

Lees verder

Aanpassing aanbevelingen joderen door toename endophthalmitis en TASS

Er is een toename van TASS en endophthalmitis gesignaleerd op meerdere locaties. Dit is mogelijk gerelateerd aan een gedwongen overstap naar een lagere dosering jodium (0.3%), omdat de hogere dosering niet beschikbaar was.

Lees verder

Richtlijn Prematuren retinopathie (ROP) aangepast

De richtlijn prematurenretinopathie (ROP) is herzien en de aangepaste versie is te vinden op de richtlijnendatabase: Richtlijn Prematurenretinopathie (ROP). In een infographic kunt u zien wat er in de richtlijn ROP aan bod komt en u kunt gericht doorklikken naar de aanbevelingen van de betreffende modules.

Lees verder

Reminder: vul de NOG capaciteitsenquête 2024 in!

Momenteel hebben 73 oogartsen en 16 aiossen de vragenlijst ingevuld. Er zijn echter minimaal 300 ingevulde vragenlijsten nodig om betrouwbare oogheelkundige resultaten te kunnen trekken. Vul daarom vóór 28 februari de vragenlijst in en vraag collega’s om dat ook te doen.

Lees verder

Deadline aanlevering gegevens in kwaliteitsregistratie Cataract 2023

Uiterlijk zondag 24 maart 2024 dienen uw cataractgegevens van 2023 in de kwaliteitsregistratie Cataract ingevoerd te zijn, zodat deze via OmniQ aangeleverd kunnen worden voor de Transparantiekalender 2023.

Lees verder

Paneldiscussie ANW-diensten

Begin januari organiseerde de BBC met een gevarieerde groep oogartsen een paneldiscussie om tot mogelijke oplossingen te komen voor de toenemende druk op de avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW-diensten).

Lees verder
NOG zoekt oogarts(en) voor de commissie richtlijnen

NOG zoekt oogarts(en) voor de commissie richtlijnen

Wegens verschuiving van huidige leden van de commissie richtlijnen worden enthousiaste collega’s gevraagd om zich aan te melden als voorzitter of lid van de commissie richtlijnen.

Lees verder

Gezocht: oogarts voor het Scheidsgerecht Gezondheidszorg

Per 1 maart 2024 zoeken we een oogarts in vrij beroep die als arbiter deel wil uitmaken van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Lees verder

Wordt u de winnaar van de Wisseltrofee Duurzame Oogheelkunde?

Wij verzoeken alle NOG-leden om een persoon te nomineren als kandidaat winnaar van de Wisseltrofee Duurzame Oogheelkunde. Met deze trofee wil de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde een persoon eren die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het verduurzamen van ons vakgebied.

Lees verder

Duurzaamheid onderdeel van kwaliteitsvisitatie

Het NOG zet zich in voor de verduurzaming van de oogheelkundige zorg. Sinds 1 januari 2024 zijn de best practices duurzame oogheelkunde daarom onderdeel van de kwaliteitsvisitatie.

Lees verder

NOG start kwaliteitsproject Green Deal Duurzame Zorg

We gaan van start met een kwaliteitsproject Green Deal Duurzame Zorg. In dit project ontwikkelen we een uitvoeringsplan om binnen de oogheelkundige zorg de doelstellingen van de Green Deal te bereiken.

Lees verder

NOG capaciteitsenquête 2024: help ons inzicht te krijgen en vul de vragenlijst in!

De NOG capaciteitsenquête 2024 wordt uitgevraagd via de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten. De BBC nodigt alle oogartsen en aios uit om deel te nemen vóór 28 februari 2024. 

Lees verder

Oogartsen behandelen weer meer oogletsel

Persbericht: Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben tenminste 156 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen, een derde heeft blijvend letsel opgelopen en 11 ogen zijn blind geworden.

Lees verder

Module Zorg op afstand bij cataract gepubliceerd

Aan de richtlijn cataract is een module toegevoegd over hoe het postoperatieve traject van cataract op afstand kan worden vormgegeven.

Lees verder

SRI-richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen gepubliceerd

De SRI-richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen is gepubliceerd. Deze richtlijn gaat over het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) binnen de medisch-specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.

Lees verder

Aandacht voor tekort aan Visudyne in het magazine Medisch Specialist

De december-editie van het magazine Medisch Specialist bevat een dossier over medicijntekorten. Oogarts Yvonne de Jong-Hesse van het LUMC komt daarin aan het woord over de problemen met de levering van het medicijn Visudyne.

Lees verder

Wijzigingen DBC-registratie 2024 op een rij

Er is een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd in de DBC-registratie per 2024. Alle relevante DBC-documenten zijn voor 2024 weer samengevoegd tot een handzaam pakket ‘DBC documenten Oogheelkunde 2024’.

Lees verder

NOG vuurwerkletsel registratie

Ook dit jaar nodigen wij u uit om van 29 december 2023 tot en met 6 januari 2024 deel te nemen aan de landelijke registratie vuurwerkongevallen.

Lees verder

Nascholingsbeleid wordt aangepast

We herzien op dit moment ons nascholingsbeleid. De komende tijd kunt u daar al iets van merken als u accreditatie aanvraagt voor een nascholing.

Lees verder

RookStopZorg: campagne over roken en stoppen met roken

Een oproep aan alle zorgverleners: bespreek roken en geef een stoppen-met-rokenadvies aan mensen die roken. RookStopZorg, een initiatief van het Trimbos-instituut, vraagt met de ludieke korte film ‘Het Geheim van Dr. Smit’ aandacht voor het stoppen-met-rokenadvies.

Lees verder