Toolkit duurzame oogheelkunde

Media

Artikelen

  Look at me! Afval van staaroperaties wordt kunst

  Kunst is een prachtige manier om mensen te inspireren en bewustwording te creëren. En dat is precies het doel van ruimtelijk kunstenaar Maria Koijck en oogarts Monique Holtslag met de film Look at me! 

  Met dit kunstproject brengen ze de hoeveelheid afval van 40 staaroperaties onder de  aandacht. Jaarlijks is de landelijke afvalberg van de staaroperaties 4.500 keer groter!

  Maria Koijck maakt al jaren kunst van afval. Met haar vorige project won ze in Milaan de Guiltless Plastic Prize 2021 en recent de ‘Vrouw in de media Award’ in Groningen. Eva Glasbeek, de dochter van Maria Koijck, heeft de filmopname gemaakt. De muziek is speciaal voor deze film gecomponeerd door Lucas Raimbault. De geluiden van de phaco machine heeft hij als uitgangspunt genomen. Dus geluid aan!

  Monique Holtslag is lid van de projectgroep Duurzame oogheelkunde van het NOG en heeft de Kunst Academie als achtergrond. De projectgroep Duurzame oogheelkunde (PGDO) is erg enthousiast over de film. Ook de PGDO zet zich in om de hoeveelheid afval in de oogheelkunde te verminderen. Onder andere door het uitgeven van best practices.

  Wilt u zelf aan de slag om de afvalberg te verkleinen? Kijk op de NOG website naar de best practice Disposable patiëntenjas bij cataractchirurgie. Momenteel wordt gewerkt aan een best practice voor de phaco procedure.

  https://vimeo.com/688322733/85590976af