Kennismiddelen

Sustainable ophthalmology

 

Videokunst Look at me!

Monique Holtslag werkt als oogarts in Groningen en is lid van de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde. Naast haar studie geneeskunde volgde ze de kunstacademie. En nog altijd is kunst een van haar passies.
Toen Monique de film zag die Maria maakt over de afvalberg van haar eigen operatie, zocht Monique contact op om te onderzoeken of Maria iets vergelijkbaars voor de cataract operaties wilde doen. Maria was meteen enthousiast, omdat het de meest uitgevoerde operatie ter wereld is, en omdat het verschil in de carbon footprint van deze ingreep tussen verschillende landen groot is.
Na een gedegen voorbereiding werd MartiniPlaza ter beschikking gesteld om de opname te maken met het afval dat Monique in een weekje in haar kliniek verzamelde. Maria heeft het afval gebruikt om uit te beelden wat de patiënt ziet als hij ons in de ogen kijkt op de operatiekamer. Kijk eens goed. Al dat afval dat we produceren om onze patiënten te helpen, is hetzelfde afval waarmee we onze omgeving en daarmee onszelf schaden. Look at me!