Vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen

23-03-2022

Vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen, op de website van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) is informatie hierover te vinden; zie: CAK – Vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen (hetcak.nl)

Vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen
Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat u voor de zorg die u verleent, bij het CAK subsidie kunt aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besloten.

Subsidie aanvragen
Via het CAK kunt u subsidie aanvragen als u medische zorg heeft verleend. Dit gaat op de normale wijze. Alleen zorg uit het basispakket wordt vergoed.
Lees hier hoe u subsidie kunt aanvragen

U hoeft geen bijdrage te vragen van de patiënt
Voor zorg (uit het basispakket) verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. U hoeft geen bijdrage te vragen van de patiënt.

Werkt de vluchteling in Nederland?
Dan vervalt deze wijze van vergoeding en moet hij of zij een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Let op:

Het is mogelijk dat vluchtelingen verzekerd zijn via de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). In dat geval kunt u de zorgkosten declareren zoals u gewend bent.