- Over NOG
ContactVerenigingVacatures
- Thema’s
NascholingWetenschap en innovatieKwaliteitOpleidingBeroepsbelangen
- Nieuws
- Kennismiddelen
- Patiënten
32% van de zorginstellingen levert hun gegevens voor de cataractregistratie inmiddels automatisch aan. Hoewel de overstap naar automatische aanlevering tijd kost, levert deze vorm van aanleveren uiteindelijk een tijdbesparing en betere kwaliteitsinformatie op.
Het NOG introduceerde in 2007 de cataractregistratie om de kwaliteit van zorg voor de patiënt te verbeteren. Oogartsen kunnen aan de hand van een dashboard en verschillende rapportages hun resultaten met collega’s vergelijken. De gegevens voor de cataractregistratie kunnen zowel handmatig als automatisch bij Dutch Hospital Data (DHD) worden aangeleverd.
“Levert veel tijd op”
Een van de actieve gebruikers van het cataractdashboard levert sinds een paar maanden de gegevens automatisch aan door XML-bestanden naar DHD te sturen. Dit betekent dat de cataractdata vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) geëxporteerd en verzonden worden. “De overstap was best een klus. Het bleek dat de benodigde data niet volledig in het EPD stonden. Dat hebben we dus eerst aan moeten vullen. Maar als je alle voorbereidingen hebt getroffen en de data hebt gecontroleerd, is de aanlevering aan DHD in 20 seconden klaar. Dat kostte ons eerder drie minuten per patiënt!”
Naast het aanleveren van gegevens via XML-bestanden, biedt DHD ook de mogelijkheid om de cataractregistratie via een FHIR-server aan te leveren. Bij deze methode is de aanlevering volledig geautomatiseerd. Dat is nog efficiënter, maar het is ook complexer om in te richten. Kijk ook naar dit filmpje voor de voordelen van automatisch aanleveren.
Kwaliteitscontrole
Naast tijdwinst levert automatische aanlevering ook betere kwaliteitsinformatie op. De verzender ontvangt namelijk direct een verwerkingsverslag, waarin staat of er foutieve of ontbrekende gegevens zijn. Dit kan de instelling voor de volgende aanlevering aanpassen, zodat de data dan correct worden meegenomen.
Hulp bij overstappen
Omdat automatisch aanleveren minder administratieve lasten oplevert, vinden we het als NOG belangrijk dat instellingen deze overstap maken. Het geeft oogartsen meer tijd om zich te richten op patiëntenzorg. “Ik wil wel overstappen naar automatische aanlevering, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Dat hoorden we van een aantal oogartsen. Daar kan DHD bij adviseren en helpen met het maken van de keuze. Dus overweegt u over te stappen, neem dan vooral contact met hen op via info@dhd.nl.
Goede voorbeelden of tips? Deel ze!
Gebruikt u de cataractregistratie op een manier die u graag met uw collega’s wilt delen? Of heeft u een tip of opmerking over de registratie? Laat dit dan weten aan Daphne Albers van het NOG-bureau via dalbers@oogheelkunde.org.