NOG vuurwerkletsel registratie

29-12-2022

Ook dit jaar gaan we weer een enquête uitvoeren om oogletsels door vuurwerk door ons allen behandeld te registreren.

Na twee door coronarestricties beheerste jaarwisselingen zullen er dit jaar geen verkooprestricties gelden voor consumentenvuurwerk. We verwachten derhalve meer ongevallen met ook oogletsels, mogelijk vergelijkbaar met de pre-corona jaarwisselingen. Dit ondanks het feit dat er geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer legaal verkocht mogen worden. In de media was al te horen dat de bestellingen voor siervuurwerk 40% boven de hoogste pre-corona omzet liggen.

De Tweede Kamer wilde nog niet overgaan op een stemming van het wetsontwerp van Klaver en Ouwehand over een algeheel vuurwerkverbod om eerst een jaarwisseling met alleen siervuurwerk af te wachten wat betreft overlast en letsels. Siervuurwerk heeft politiek gezien kennelijk een veiligere reputatie, maar de meest ernstige oogletsels zagen we toch ook bij dit soort F2 vuurwerk zoals grondpotten, vuurwerkbatterijen en cakes.

Verder zijn er twaalf gemeentes met een vuurwerkafsteekverbod zoals in Rotterdam, Amsterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. In die gemeentes mag je niet afsteken, maar het mag er wel verkocht worden.

In de enquête is een extra vraag opgenomen over waar het ongeval heeft plaats gevonden, omdat we hierdoor een beeld kunnen krijgen of een lokaal afsteekverbod minder letsels geeft.

Op de website van : www.vuurwerkmanifest.nl zijn de cijfers van de voorgaande 14 jaarwisselingen in te zien.

Oproep aan alle oogartsen om de enquête zo snel mogelijk tijdens of na de behandeling online in te vullen zodat we richting de politiek ons antwoord klaar hebben als er in de tweede week van januari in de kamer over gesproken zal worden.

Uiteraard ontvangen jullie dan ook een terugkoppeling.

Tijdens de jaarwisseling is oogarts Tjeerd de Faber in het OZR bereikbaar via 010-4017777 of per mail om eventuele tips en vragen bij de behandeling van vuurwerkletsels te geven.