Nieuwe zzp-modelovereenkomsten voor optometristen

24-03-2022

De Belastingdienst heeft de  nieuwe zzp-modelovereenkomsten voor optometristen goedgekeurd voor de periode van vijf jaar. 

Daarmee wordt vooraf duidelijk dat een zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen.

De geldigheidstermijn van de oorspronkelijke modelovereenkomsten uit 2016 is inmiddels verlopen. De twee nieuwe modelovereenkomsten vindt u op belastingdienst.nl (zoek op ‘modelovereenkomsten paramedici’ onder gezondheidszorg en welzijnszorg).

Het gaat om de:

  • overeenkomst van praktijkwaarneming, voor tijdelijke vervanging;
  • overeenkomst van praktijkmedewerking, voor tijdelijk extra capaciteit in de praktijk.

Let op: het kan even duren voordat de actuele versies door de Belastingdienst online zijn geplaatst.

De nieuwe overeenkomsten lijken sterk op hun voorgangers. Het belangrijkste verschil is een verdere beperking van de mogelijkheden van de zzp’er om cliënten of personeel van de (voormalige) opdrachtgever te werven. Daarnaast wordt ook van de zzp’er verlangd dat hij zich aan de nieuwe Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) houdt.

Mogelijk zijn er oogartsen die nieuwe samenwerkingen aangaan en deze willen vastleggen op basis van de nieuwe overeenkomsten. Bij lopende samenwerkingen, zeker in geval van een beperkte resterende looptijd, is het niet strikt noodzakelijk een nieuwe overeenkomst te sluiten. Al geeft dit uiteraard wel meer zekerheid. meer informatie vindt u op de website van de OVN.