Marchien Dallinga-Pastink en Lotte Scheres winnaars Bayer BORA en BOCA Awards

19-03-2024

Bayer heeft voor het twaalfde jaar op rij de prijs voor een innovatief onderzoeksproject op het gebied van oogheelkunde uitgereikt; de Bayer Ophthalmology Research Award (BORA). Aan de prijs is een geldbedrag voor onderzoek verbonden van maximaal € 17.500.

De BORA is gewonnen door Marchien Dallinga-Pastink, MD PhD (UMC Utrecht) voor onderzoek naar een mogelijk derde route voor corneale ontstekingsreacties (naast de conjunctiva en door corneale vaatgroei vanuit de limbus): witte bloedcellen die vanuit de voorste oogkamer dwars door de binnenste laag van de cornea, het endotheel, migreren. Dat heeft consequenties voor systemische en lokale ontstekingsremmende therapie en behoeft dus nader onderzoek.

De toekenning van de BORA is besloten door een onafhankelijke jury met vooraanstaande oogheelkundige specialisten. Deze jury heeft de ingezonden onderzoeksprojecten beoordeeld op onder meer het innovatieve karakter, de klinische relevantie, de wetenschappelijke kwaliteit en de haalbaarheid van het onderzoek.

Met de Award, en het geldbedrag dat de oogheelkundig specialist / onderzoeker ontvangt, wil Bayer haar intentie en missie om innovatieve geneesmiddelen en behandelingen voor oogaandoeningen te ontwikkelen onderstrepen.

Bayer Ophthalmic Care Award
De Bayer Ophthalmic Care Award (BOCA), gericht op innovatieve projecten die de patiëntenzorg in de oogheelkunde verbeteren, is gewonnen door Lotte Scheres, MD (MUMC+), voor haar idee om patiëntenvoorkeuren voor de behandeling van glaucoom meer prominent mee te nemen in de bepaling van de behandeling.

Bij de keuze voor een behandeling van glaucoom spelen verschillende eigenschappen een rol. Behandelingen verschillen niet alleen in het effect op oogboldruk, maar ook in veiligheid, bijwerkingen, duur van het effect en wetenschappelijk bewijs. De kijk van de patiënt op deze eigenschappen en de voorkeur voor een behandeling is nog niet veel onderzocht. Keuze-experimenten om de voorkeuren van patiënten objectief in kaart te brengen maken deel uit van dit project. De informatie over voorkeuren kan ook gebruikt worden bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Marchien Dallinga-Pastink (links) en Lotte Scheres (rechts) nemen de prijs in ontvangst.

Bayer en oogheelkunde
Bayer ontwikkelt geneesmiddelen om oogziekten te behandelen en het gezichtsvermogen tot op hoge leeftijd te behouden. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische behandelopties voor oogziekten. Om innovatie binnen de oogheelkunde te stimuleren en het wetenschappelijke inzicht en de klinische behandeling te bevorderen heeft Bayer de Bayer Ophthalmology Awards BORA en BOCA in het leven geroepen.

Bron: Bayer, 12 maart 2024