Herziening richtlijn Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

09-08-2023

De afgelopen jaren is gewerkt aan de herziening van de richtlijn Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). In de infographic kunt u zien wat er in de richtlijn LMD aan bod komt en kunt u gericht doorklikken naar de aanbevelingen van de betreffende modules.

Wat betreft behandeling wordt in de richtlijn met name stilgestaan bij neovasculaire LMD, omdat hier de opties divers en complex zijn. In de modules over photodynamic therapy wordt neovascularisatie bij chronische centrale sereuze chorioretinopathie behandeld, omdat het onderscheid met neovasculaire LMD soms niet is te maken. Behandeling van atrofische LMD staat nog in de kinderschoenen en wordt niet besproken. Aanbevelingen over het voorstadium LMD komen aan bod in het hoofdstuk Preventie.

Webinar
In het najaar zal een webinar worden georganiseerd om u bij te praten over de belangrijkste ontwikkelingen en is er kans vragen te stellen aan enkele van de werkgroepleden.

Samenwerking
De richtlijn is ontwikkeld door het NOG, in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de optometristen (OVN), Oogvereniging en de MaculaVereniging. Namens het NOG hebben Dr. R. van Leeuwen (voorzitter), Prof. dr. C.C.W. Klaver, Dr. P.H.B. Kok, Dr. J.J.C. van Lith-Verhoeven, Dr. F.D. Verbraak, Dr. A.C. Lambooij, Drs. E.A. Huiskamp, Drs. O.A.M. Tigchelaar-Besling en Drs. L.J. Noordzij hiervoor in de werkgroep plaatsgenomen. Wij willen alle werkgroepleden hartelijk bedanken voor de inzet en de betrokkenheid bij de totstandkoming van deze herziening.