ESCRS 2022

19-10-2022

Op de ESCRS 2022 was duurzaamheid zeer prominent aanwezig. Enerzijds is de ESCRS dit jaar gestart met haar Mission Zero; een toezegging en plan om sociale en ecologische duurzaamheid in haar congressen en activiteiten te integreren. Wat betreft het congres, is de doelstelling om in Wenen 2023 klimaatneutraal te zijn. De doelstellingen van Mission Zero stonden bij binnenkomst op de Sustainability Wall en er was een uitgebreid sustainability programma met onder andere courses, workshops en practice management sessions.
Op de ESCRS in Milaan waren al een veel duurzame veranderingen zichtbaar. Er was onder andere vegetarisch eten, aanwezigen kregen een herbruikbare fles voor het drinken en afval werd gescheiden. Er is geïnvesteerd in projecten die CO2 besparen, om te compenseren voor de uitstoot van vluchten van congresbezoekers. Deelnemers konden ook bij de inschrijving aangeven of ze een bijdrage aan de CO2 compensatie wilden betalen en een grote meerderheid heeft dat gedaan.

Collega Sjoerd Elferink kreeg tijdens de openings ceremony de tijd om te praten over het belang van duurzaamheid in de oogheelkunde. De ESCRS 2022 is met meer dan 9000 oogartsen, na Parijs, het best bezocht ESCRS ooit.

Had u zich ingeschreven voor de ESCRS 2022? Dan is het mogelijk om het sustainability programma, met ook veel Nederlandse inbreng, terug te kijken via de ESCRS website. Het betreft de volgende onderdelen:

Zat 10:04-10:11 Opening Ceremony
Zat 14:30-15:30 ESONT course (Rebecca Banens en Sjoerd Elferink)
Zat 16:00-17:00 Eyesustain course (oa David Chang, Rudy Nuijts, Redmer van Leeuwen, Sjoerd Elferink)
Ma 16:00-17:00 Practice Management Session (Redmer van Leeuwen)