BICAT-module uit richtlijn Cataract herzien

15-05-2025

De herziene richtlijnmodule BICAT uit de richtlijn Cataract is geautoriseerd. In de herziene versie zijn de aanbevelingen op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten sterker geformuleerd. Oogartsen moeten de optie voor simultane bilaterale cataractchirurgie (ISBCS) bespreken met elke geschikte patiënt.

Na de commentaarfase in november 2024 is de definitieve versie van de richtlijnmodule BICAT in februari 2025 ter stemming voorgelegd aan NOG-leden en vervolgens geautoriseerd.

In de vorige versie van de BICAT-module was de formulering vrijblijvender. In de nieuwe module staat: “Maak bij elke patiënt de overweging of deze geschikt is voor ISBCS. Bespreek de mogelijkheid voor ISBCS bij hiervoor geschikte patiënten (patiënten zonder oculaire comorbiditeiten en zonder verhoogd operatierisico). Indien ISBCS gepland wordt, dienen de operaties beschouwd en behandeld te worden als twee afzonderlijke procedures, conform de principal practice guideline for bilateral surgery. Bij het optreden van een complicatie bij de eerste operatie moet heroverwogen worden of het tweede oog aansluitend wordt geopereerd”.

De aanpassing komt voort uit de bestaande praktijkvariatie, waarbij sommige klinieken wel ISBCS aanbieden en sommige niet. De nieuwe richtlijn draagt eraan bij dat alle geschikte patiënten de keuzemogelijkheid voor ISBCS krijgen. Om de keuze goed geïnformeerd te kunnen maken, is er voor patiënten een keuzekaart ontwikkeld.

Het initiatief voor deze richtlijn komt van het NOG. De richtlijn is geactualiseerd op initiatief van het richtlijncluster Oog en de herziening is tot stand gekomen in samenwerking met de Oogvereniging. Het Kennisinstituut van de FMS heeft het proces begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Let op: deze nieuwe module vervangt de huidige module in de richtlijn Cataract. Het gaat hier dus niet om een herziening van de gehele richtlijn.

Bekijk de gehele richtlijn
Bekijk de keuzekaart 

Heeft u vragen? Stel deze dan via kwaliteit@oogheelkunde.org.