NSAID-oogdruppels worden weer uitgeleverd

donderdag, 14 maart, 2019

Leverprobleem Yellox is per 23 januari 2019 opgelost. Overige NSAID-oogdruppels worden sinds 30 november 2018 weer uitgeleverd.

Wat kunt u doen wanneer deze situatie zich herhaalt?
De beschikbaarheid van medicatie kunt u zien op farmanco.nl, de website voor alle geneesmiddelentekorten. Op deze website is ook aangegeven of substitutie mogelijk is en wanneer het betreffende middel weer beschikbaar zal zijn. Indien bekend wordt ook de oorzaak van het tekort vermeld.

Een apotheker signaleert beschikbaarheidsproblemen vaak als eerste, omdat hij of zij een geneesmiddel niet kan bestellen. Om dit op te lossen is goed overleg tussen apotheker, voorschrijver en patiënt een voorwaarde.

Hierbij is er een aantal opties:

  • Uitwijken naar hetzelfde geneesmiddel van een andere leverancier (substitutie).
  • Een alternatief geneesmiddel voor dezelfde indicatie voorstellen (alternatief).
  • Het middel beschikbaar maken met een apotheekbereiding.
  • Het geneesmiddel importeren uit een land waar het wel beschikbaar is.

Als een geneesmiddel in Nederland niet voorhanden is en er geen geschikt alternatief is, kan de apotheekhoudende op basis van een artsenverklaring die voor de individuele patiënt moet worden aangevraagd, het geneesmiddel uit het buitenland importeren.
NB: ziekenhuisapotheker en openbaar apotheker weten dit.

De Inspectie (IGJ) kan op grond van nieuwe wetgeving, bij aanhoudend tekort een generieke toestemming voor het importeren afgeven, zodat geen individuele artsenverklaring meer nodig is.
De Inspectie (IGJ) geeft een dergelijk besluit officieel af en publiceert deze in de staatscourant (zoals voor Acyclovir oogzalf). Voor de NSAID-oogdruppels is dit (nog) niet het geval. Import van de oogdruppels is dus wel mogelijk, maar alleen o.b.v. een individuele artsenverklaring.

Wat doen NOG en FMS om herhaling te voorkomen?
Het NOG en de FMS informeren via de landelijke Werkgroep Geneesmiddelentekorten het college ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) en IGJ over de voortdurende problemen met NSAID oogdruppels en verzoeken of de maatregel van vereenvoudigde import zonder artsenverklaring afgegeven kan worden in geval van een eerstvolgend tekort.

De landelijke Werkgroep Geneesmiddelentekorten (waarin de FMS en de Vereniging van Ziekenhuis Apothekers participeren) heeft de afgelopen 2 jaar ruim 20 maatregelen gedefinieerd en uitgewerkt die een geneesmiddelentekort zoveel mogelijk moeten voorkomen of in geval van een tekort de gevolgen ervan zo goed mogelijk te ondervangen.

Een van die maatregelen betreft een meldplicht voor vergunninghouders / registratiehouders o.a. bij dreigende tekorten en aanpassing van de wetgeving rond import van geneesmiddelen.

Contact

024 - 32 49 044
nog@oogheelkunde.org
Bezoekadres:
Van Trieststraat 1E
6512 CW Nijmegen
Postadres:
Postbus 1583
6501 BN Nijmegen