Aanpassing vergoeding tobramycine

Het gebruik van dexamethason/tobramycine (verkrijgbaar als Tobradex® of Bredaxa®) voor de indicatie ‘het voorkomen van infecties na staaroperaties’ wordt binnenkort niet meer vergoed (vermoedelijk per juni 2023).

In de in 2021 herziene Nederlandse cataractrichtlijn wordt als antibiotica profylaxe geadviseerd om cefuroxim 1 mg in 0,1 ml intracameraal te geven aan het einde van een cataractoperatie, om het risico op een postoperatieve endoftalmitis (POE) te verlagen. Als ontstekingsprofylaxe wordt geadviseerd om preventief NSAIDs én corticosteroïden oogdruppels te geven na een staaroperatie ter preventie van cystoïd macula oedeem. Bij een contra-indicatie voor het gebruik van een van deze middelen dient een andere afweging gemaakt te worden en kan gekozen worden voor een alternatief.
Antibioticumdruppels, los of in combinatie met een corticosteroïd, zijn niet opgenomen in de richtlijn. Bij overgevoeligheid of cornea problematiek kan anders worden besloten. Klik hier voor de publicatie van het Zorginstituut.

<< Terug naar geneesmiddelen nieuws