Welk type verwijzer geldt voor de Overig ZorgProducten (OZP) optometrie en orthoptie?

Als een optometrist of orthoptist op verwijzing van een oogarts of andere medisch specialist een patiënt ziet voor een zorgvraag (waar GEEN DBC voor openstaat) dan wordt deze zorg gedeclareerd middels een OZP en geldt verwijstype 5.

Als die patiënt terugkomt op verzoek van de orthoptist of optometrist en nog steeds GEEN DBC openstaat (is dus een soort vervolg-OZP), geldt verwijstype 7 voor optometrie en orthoptie. Vandaar dat optometristen en orthoptisten die binnen een instelling werkzaam zijn een AGB-code moeten aanvragen.  

Classificatie Type verwijzer: 

  1. Zelfverwijzer SEH (een patiënt die zich meldt bij de SEH zonder verwijzing).
  2. Zelfverwijzer niet-SEH (bijvoorbeeld een patiënt die zich meldt bij de polikliniek zonder verwijzing).
  3. Verwezen patiënt SEH (Een patiënt die zich meldt bij de SEH met een verwijzing).
  4. Verwezen patiënt niet-SEH vanuit eerste lijn (bijvoorbeeld een patiënt die zich meldt bij de polikliniek met een verwijzing vanuit de eerste lijn).
  5. Verwezen patiënt niet-SEH vanuit ander specialisme binnen dezelfde instelling (bijvoorbeeld een patiënt die zich meldt bij de polikliniek met een verwijzing van een ander medisch specialisme binnen dezelfde instelling).
  6. Verwezen patiënt niet-SEH vanuit andere instelling (bijvoorbeeld een patiënt die zich meldt bij de polikliniek met een verwijzing van andere instelling).
  7. Eigen patiënt (bijvoorbeeld ingeval vervolg traject of nieuwe zorgvraag van eigen patiënt).
  8. Verwezen patiënt niet-SEH vanuit eerste lijn, maar verwijzer heeft geen AGB-code (bijvoorbeeld ingeval van optometristen).
  9. Patiënt welke gebruik maakt van directe toegang tot ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, dieetadvisering of orthoptie.

 

Contact

085 - 401 94 88
nog@oogheelkunde.org
Bezoekadres:
Mercatorlaan 1200
3582 BL Utrecht