Q&A COVID-19

Een overzicht van gestelde vragen en tips:

 • VRAAG: Hoe lang is een mondmasker werkzaam?
  ANTWOORD: Advies t.a.v. verlengd gebruik van een FFP/chirurgisch masker: Het masker mag aan 1 stuk gedragen worden totdat de ademhalingsweerstand (moeilijker is om te ademen) te hoog wordt (3-4 uur) of het masker heel nat is. Maskers hoeven i.t.t. handschoenen niet te worden gewisseld bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar. Neem dit mee in de lokale overwegingen.
 • VRAAG: Kan ik de optometristen in de regio vragen om OCT en oogdruk bij mijn patiënten te meten?
  ANTWOORD: Dit is niet de bedoeling, tenzij daar lokaal duidelijke afspraken over gemaakt zijn. Niet-spoedeisende patiënten kunnen worden verplaatst naar een later moment om fysiek contact tussen professionals en patiënten te voorkomen en verspreiding van het corona-virus te beperken. Ons advies om geen non-contact tonometer te gebruiken om de transmissie via aerosolen te beperken geldt uiteraard ook voor de optometristen en opticiens.
   
 • VRAAG: Wat is bekend over COVID-19 en het gebruik van topicale NSAIDs?
  ANTWOORD: NSAID oogdruppels - waarvan de biologische beschikbaarheid bovendien bijzonder laag is, zeker wanneer de canaliculi worden dichtgedrukt - kunnen gewoon worden voorgeschreven. Zie ook: de publicatie van de EMA met betrekking tot de recente berichtgeving rondom Ibuprofen.
 • TIP: De OCT kan voorzien worden van een selfmade scherm. Met maskers voor patiënt en onderzoeker en een gebogen scherm lijkt dit een zinvol stapje richting best haalbare veiligheid.

Contact

024 - 32 49 044
nog@oogheelkunde.org
Bezoekadres:
Van Trieststraat 1E
6512 CW Nijmegen
Postadres:
Postbus 1583
6501 BN Nijmegen